Maak van uw tuin een eigen huis!
  • Alles over Tuinen
    Tuinaanleg en onderhoud
  • Interessante bedrijven
    Actief in de tuinsector
  • Tuinartikelen en toebehoren
    tuinstoelen, tafels, grasmaaiers ...

Ledverlichting, ook wel lichtdiode genoemd, is een van de vele vormen van energiezuinige verlichtingstechnologie die tegenwoordig wordt gebruikt. Vergeleken met gloei- en tl-verlichting produceren led-lampen en andere soorten led-lampen helderder licht, gaan ze langer mee en verbruiken ze minder energie dan andere soorten lampen. Er zijn veel redenen waarom LED-verlichting gunstig is voor een bedrijf, huis, appartement of industriële ruimte, maar waarom het belangrijk is, is omdat het milieuvriendelijk en goedkoop is in vergelijking met andere vormen van verlichting.

Led verlichten aankopen

Een led-verlichtingslamp of led-gloeilamp maakt gebruik van één of meerdere kleurenfilters waardoor de door de lamp geproduceerde kleuren kunnen worden gefilterd. Dit filterproces zorgt voor subtiele variaties in kleuren die worden gebruikt bij de verlichting van de gloeilampen. De verschillende kleuren die met dit type verlichting worden gecreëerd, zijn meestal blauw, rood, groen en wit. Een typische LED-lamp bevat een reeks blauwe, rode, groene en witte fosforchips, samen met een verscheidenheid aan andere componenten. Deze chips zijn eigenlijk de belangrijkste componenten in de LED-lampen, maar er zijn ook veel componenten zoals koellichamen, printplaten en draden.

Als we het hebben over energie-efficiëntie, heeft LED-verlichtingstechnologie één voordeel ten opzichte van andere vormen van verlichting: er kan echt wit licht worden bereikt zonder enige opwarmtijd. Traditionele Led spotjes  daarentegen moeten zittend op een plank worden opgeladen en vervolgens worden blootgesteld aan wisselende temperaturen. De witlicht-LED’s zijn immers niet in staat om echt wit licht te bereiken als ze buiten worden gelaten. Bovendien hebben traditionele LED-lampen koele witte kleuren, maar tegelijkertijd kunnen ze alleen onder specifieke lichtomstandigheden worden gebruikt. Bij bijvoorbeeld tl- of daglichtverlichting geven de witlicht-LED’s oranje, rood en geel licht.

Een ander belangrijk voordeel van de LED-verlichtingstechnologie ten opzichte van andere vormen van verlichting is dat het slechts een kleine hoeveelheid elektriciteit verbruikt in vergelijking met traditionele verlichtingsmethoden. LED-lampen gebruiken slechts zes procent van de elektriciteit die nodig is om traditionele gloeilampen van stroom te voorzien. Dit is de reden waarom LED-lampen worden beschouwd als de groene lichtbron van de toekomst.

Voordelen van LED

LED-lampen zijn zeer veelzijdig, wat betekent dat ze overal verkrijgbaar zijn in verschillende maten. Afhankelijk van de toepassing kunnen ze worden geïnstalleerd in een reeks verschillende maten, variërend van heel klein tot heel groot, afhankelijk van de grootte van de kamer waarin ze moeten worden geïnstalleerd. Hun veelzijdigheid en hun hoge lichtopbrengst maken ze tot de ideale oplossing voor veel verlichtingseisen. Ze zijn ook erg flexibel qua grootte, wat betekent dat je ze gemakkelijk kunt installeren in een kamer met een vorm die niet past bij de conventionele lamp.

Een van de belangrijkste voordelen van LED-verlichting is het feit dat het in staat is om goede lichtniveaus te produceren zonder de kleurtemperaturen van het licht dat het produceert te veranderen. Over het algemeen vereisen traditionele vormen van verlichting de toevoeging van lampen met getint glas of gordijnen om de kleurtemperatuur te veranderen. Wil je een grote ruimte buiten verlichten, zoals in een tuin, dan heb je fluorescentielampen nodig, deze hebben een andere kleurtemperatuur dan het licht dat door de ledlamp wordt geproduceerd. Dit kan het moeilijk maken om buiten gebieden te richten en te verlichten. Met de aanwezigheid van laagspannings-LED’s is dit probleem geëlimineerd.